Een fotografie naam kiezen

Een fotografie naam kiezen, het is een lastige keuze! Ga je voor je eigen naam, een naam die veel voor je betekend, een naam die gericht is op de onderwerpen die je fotografeert of een bepaalde afkorting? Wat is nu het beste en waar moet je opletten bij het kiezen van een “bedrijfsnaam”? Wij helpen je in dit blog op weg!

De keuze is reuze bij het kiezen van een bedrijfsnaam maar ook weer niet, want er bestaan een hoop bedrijven, minstens net zoveel bedrijfsnamen en er komen er steeds meer bij. Het is dan ook belangrijk dat je jouw fotografie naam zorgvuldig kiest. Het is natuurlijk de bedoeling dat die jaren en jaren mee kan!

Je eigen naam

Je eigen naam als fotografie naam is vaak helemaal nog niet zo’n gek idee. Je maakt je bedrijf daarmee persoonlijk, mensen weten meteen hoe de fotograaf achter het bedrijf heet en het is vaak makkelijk te onthouden.

Heb je echter een lange of lastige naam, een naam waarbij mensen vaak spreek/schrijffouten maken, dan kan het kiezen van je eigen naam ook zo zijn nadelen hebben. Mensen kunnen je naam dan lastiger onthouden en typen je webadres misschien verkeerd. Je kunt er dan ook voor kiezen om een deel van je naam of een afkorting te gebruiken en je naam zo te versimpelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van je initialen, echter worden initialen al heel vaak gebruikt en zijn hierdoor minder goed herkenbaar en niet origineel. Het is dan dus de vraag of je vindbaar en herkenbaar bent aan je bedrijfsnaam. Let er ook op dat je eigen naam vaak ook niet uniek is en dat er zomaar een fotograaf kan zijn die zijn/haar eigen naam gebruikt voor zijn/haar bedrijf en deze naam hetzelfde of veel overeenkomsten heeft met jouw eigen naam. Het is dan zeker af te raden om voor je eigen naam te kiezen als handelsnaam, om verwarring te voorkomen. 

Wil je niet je eigen naam gebruiken? Dan kun je er ook voor kiezen om een naam te kiezen die slaat op wat je doet of het onderwerp dat je fotografeert. Dit kan als voordeel hebben dat mensen meteen aan de bedrijfsnaam zien wat je fotografeert en waarvoor ze bij je terecht kunnen. Fotografeer je paarden, kun je hier naam varianten op verzinnen als Equine, Horse, Hypo, Paard, Equus noem maar op! Het nadeel hiervan is echter dat je vaak niet de enigste bent, want er zijn meer fotografen die niet hun eigen naam gebruiken en het onderwerp dat ze fotograferen in hun bedrijfsnaam gebruiken. Tevens kan het zijn dat je bedrijfsnaam niet meer past als je besluit (ook) een ander onderwerp te gaan fotograferen, kies dus niet voor een al te beperkte bedrijfsnaam als je nog niet zeker bent wat je allemaal wilt gaan fotograferen.

Een unieke naam

Het is uiterst belangrijk om voor een unieke naam te kiezen, zo ben je goed te onderscheiden van anderen fotografen en kun je met die naam een goede naamsbekendheid opbouwen. Heeft een andere fotograaf bijna dezelfde naam, of dit nu je eigen naam is of de bedrijfsnaam die je in gedachten hebt. Kies dan voor iets anders, hoe jammer dat misschien ook is, je voorkomt zo een hoop verwarring. Daarnaast mag je ook niet kiezen voor een bepaalde bedrijfsnaam als deze teveel overeenkomsten heeft met een al bestaande handelsnaam. 

Wil je ook beschikbaar zijn in het buitenland als fotograaf of in het buitenland gaan fotograferen? Kies dan een naam die ook voor buitenlanders goed te begrijpen en uit te spreken is. Let er dan extra op dat er over de hele wereld een hele hoop fotografen en dus fotografie namen zijn en of de naam die je kiest niet al in het buitenland door iemand in gebruik is.

Kies dus voor een naam die uniek is in jouw branche: fotografie. Ook al maak jij foto’s van paarden en de andere fotograaf alleen productfoto’s, je zit er toch niet op te wachten om telefoontjes te krijgen of je een nieuw model koffiezetapparaat mooi op de foto kunt zetten. Voor de andere fotograaf net zo, die ook niet zit te wachten op mailtjes van mensen die hun paard willen laten fotograferen. Daarnaast is het ook maar de vraag wat de toekomst brengt. Stel jij besluit over een paar jaar ook producten te gaan fotograferen, dan zit je toch met een probleem. Daarnaast is het gebruiken van exact of bijna dezelfde naam in één bepaalde branche soms ook strafbaar.

Dit geldt echter niet als een groenteboer in Maastricht dezelfde naam heeft of de kapster bij jou in de straat, tenzij het een geregistreerd merk is, mag je die naam in een andere branche gewoon gebruiken omdat er dan minder snel verwarring kan ontstaan.

Ook mag je met een naam geen verkeerde indruk wekken / je hoger voordoen dan je in werkelijk bent. Je mag bijvoorbeeld je bedrijf geen “Paardenfotografen” noemen terwijl je een eenmanszaak bent en er maar één fotograaf is.

Controleer of de naam al gebruikt wordt

Hoe kun je controleren of een naam al bestaat? Google is your best friend! Check ook het handelsregister van de Kamer van Koophandel, de Gouden gids, Facebook en andere social media. Ook niet geheel onbelangrijk, kijk of de domeinnaam nog vrij is van de bedrijfsnaam die je wilt kiezen. Tegen betaling kun je ook een handelsnaamonderzoek laten verrichten door de Kvk, er wordt dan niet alleen naar de namen gekeken die er op lijken, maar ook namen die hetzelfde klinken (en daardoor soms ook niet zijn toegestaan). Kies dus voor een unieke, makkelijke, pakkende naam die helemaal bij jou en je bedrijf past, dan komt het helemaal goed!

Heb je een fotografienaam gekozen? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om te investeren in je kennis op het gebied van (paarden)fotografie! Start met een online cursus of volg een workshop om echt goed van start te gaan met jouw nieuwe business of hobby:

Leave a Comment