Camera voor paardenfotografie

Of je nu voor het eerst een spiegelreflex gaat kopen of je bent toe aan een nieuwe: het is altijd goed om alle opties op een rij te zetten. Als je merkgebonden bent, zoals wanneer je al een Nikon of Canon camera hebt en je bij dat merk wil blijven, is de keuze vaak al makkelijker gemaakt. Als je echter door de bomen het bos niet meer ziet, wat is dan de beste keuze? In dit blog helpen we je op weg.

Hoe duurder, hoe beter

Bij spiegelreflexcamera’s geldt over het algemeen: hoe duurder, hoe beter. Maar het is niet altijd de juiste keuze om voor de allerduurste camera te gaan die op dat moment op de markt van een bepaald merk te krijgen is. Als je net begint met fotografie, kan zo’n dure camera namelijk behoorlijk ingewikkeld zijn. Het is daarom aan te raden om te beginnen met een goede instap of semi-professionele camera. Koop je een hele dure camera, dan is het mogelijk dat je nog zoveel moet leren om goed met de mogelijkheden van een spiegelreflex te kunnen werken, dat je de functies die de camera zo duur maakt niet weet te gebruiken. Dat is natuurlijk zonde.

Merken spiegelreflex camera’s

Er zijn vele merken spiegelreflex camera’s: Nikon, Canon, Olympus, Sony, Fujifilm, Pentax, Panasonic, Samsung en nog veel meer. Welk merk past nu het beste bij jou?

Het is verstandig om als je nog nooit een spiegelreflex in handen hebt gehad, eerst eens een camerawinkel in de buurt te bezoeken en er daar een aantal te bekijken. Het kan namelijk zomaar zijn dat je de Canon camera net iets fijner in de hand vindt liggen dan bijvoorbeeld de Olympus die je net vast hebt gehad. Op deze manier kun je al snel een bepaalde voorkeur krijgen voor een merk. Het lijkt misschien in eerste instantie niet zo heel belangrijk, of de camera fijn in je hand ligt, echter is dat zeker belangrijk als je veel foto’s maakt. Een camera die minder fijn vastpakt of misschien zelfs op den duur pijnlijk in je hand ligt, kan je fotografieplezier sterk beïnvloeden.

Als je een spiegelreflexcamera vasthoudt is het ook goed om te kijken of alle knopjes wel binnen handbereik zijn en je in het menu van de camera makkelijk de instellingen van verschillende functies kunt aanpassen.

Heb je een familielid of kennis met een spiegelreflexcamera, die zijn of haar cameramerk aanraadt? Probeer je keuze daar niet teveel door te laten beïnvloeden. Je oom kan heel blij zijn met zijn Sony camera, maar bedenk dat er ook een hele hoop tevreden Nikon gebruikers zijn. Als je de keuze hebt om apparatuur van je familielid of kennis te lenen, kan het wel interessant zijn om voor hetzelfde merk te gaan. Maar het belangrijkste is dat de camera of het cameramerk voor jou fijn aanvoelt.

Je zult je vast bij de aanschaf van een camera afvragen of het ene merk beter is dan het andere. Nikon en Canon staan al jaren bekend als de twee populairste keuzes. Of je nu Nikon of Canon kiest je zit altijd goed. Sony komt echter de laatste jaren ook steeds sterker naar voren. Ook de andere cameramerken hebben altijd weer hun eigen voordelen ten opzichte van bovengenoemde camera merken. Wat Nikon, Canon en Sony extra populair maakt is hun grote aanbod aan objectieven en accessoires.

Camera objectieven en accessoires

Het is aan te raden om bij het kiezen van een cameramerk ook te kijken naar het aantal objectieven en accessoires die er voor de camera te verkrijgen zijn. Bij Canon, Nikon en Sony zit je altijd goed, die hebben een groot aanbod van verschillende objectieven in verschillende prijsklassen. Ook zijn er voor deze merken een hoop accessoires te krijgen van derden. Bij andere cameramerken heb je soms een stuk minder opties in het aanschaffen van objectieven en accessoires. Wil je de mogelijkheid hebben om later je set uit te breiden, zonder te hoeven overstappen op een ander merk? Dan kun je dus het beste voor een camera merk kiezen waar veel objectieven en accessoires voor te verkrijgen zijn.

Budget

Je hebt vast al een prijs in gedachten die je maximaal kwijt wilt zijn aan de aanschaf van een nieuwe camera. Maar dan nog kan de keuze vaak knap lastig zijn.De prijzen van spiegelreflexcamera’s verschillen van 300 tot wel 6000 euro. Hieronder leggen wij een aantal prijsklassen in het kort uit.

Camera’s tussen de 300 en 500 euro. Dit zijn vaak de instap modellen, handig voor als je nog nooit een spiegelreflexcamera hebt gehad. Deze camera’s zijn vaak extra makkelijk te bedienen echter vaak minder geschikt voor paardenfotografie omdat de camera’s vaak niet zo snel zijn.

Camera’s tussen de 500 en 700 euro. Deze camera’s liggen weer een stapje hoger dan de instap camera’s en presteren vaak ook op een aantal vlakken veel beter. Deze camera’s zijn al weer een veel betere keuze voor het fotograferen van paarden.

Camera’s tussen de 1000 en 1500 euro. Deze camera’s zijn zogeheten semi-professionele spiegelreflexcamera’s. Vaak zijn dit de wat snellere sport camera’s met veel professionele functies, maar wel nog met een crop sensor. Zeer geschikt voor paardenfotografie!

Camera’s tussen de 2500 en 7000 euro. Dit zijn de professionele camera’s. Deze hebben de beste functies en meest uitgebreide mogelijkheden. De allerduurste camera’s binnen dit segment worden vaak ook wel de vlaggenschepen genoemd.

Waarom een professionele camera zoveel duurder is als een instapmodel ligt niet alleen aan de extra en betere functies en mogelijkheden die de professionele camera heeft ten opzichte van het instapmodel. Dit ligt namelijk ook aan de materialen die gebruikt zijn. Een duurdere (semi-) professionele camera heeft vaak een body van titanium of een andere metaallegering. Hierdoor zijn duurdere camera’s bestand tegen extreme omstandigheden zoals het fotograferen in een woestijn of met -20 graden Celsius. Ook is het binnenwerk van een (semi-) professionele camera van hoogwaardig materiaal. Met duurdere camera’s kun je honderd duizenden foto’s maken terwijl een goedkopere camera tot een aantal tienduizend komt. Dit wil echter zeker niet zeggen dat goedkopere camera’s helemaal niet goed zijn.

Een nieuw of een ouder model?

Er komen jaarlijks nieuwe spiegelreflexcamera’s op de markt. De oudere modellen blijven echter vaak nog een lange tijd te koop en voor een aantrekkelijkere prijs dan de nieuwe modellen. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om een ouder model uit een hoger segment te kopen dan een nieuwer model uit een lager segment die beiden rond hetzelfde budget liggen. Is dat een verstandige keuze? Het is vaak zo dat de functies van nieuwe camera’s weer iets beter zijn dan die van oudere modellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sensor, Auto Focus etc. Een nieuwe semi-professionele camera kan daardoor op sommige vlakken zomaar beter presteren dan een ouder professioneel model. Wel kan een ouder model uit een hoger segment als voordeel hebben dat hier hoogwaardige materialen zijn gebruikt en de camera dus beter presteert onder extreme omstandigheden en langer meegaat. Het is dus goed om de camera’s te vergelijken of het echt wel interessant is om een ouder model camera uit een hoger segment te kopen voor bijna dezelfde prijs als een nieuwe camera uit een lager segment.

Megapixels

De ene camera heeft meer megapixels dan de ander. Maar is dat eigenlijk wel zo belangrijk? Vaak denken mensen dat geldt hoe meer megapixels een camera heeft, hoe beter deze is. Toen er jaren geleden alleen nog maar camera’s met 1 of 2 megapixels waren was het wel van toepassing dat hoe meer megapixels een camera had hoe beter deze was. Tegenwoordig geldt dit eigenlijk niet meer. Zeker bij camera’s met een kleinere sensor gebeurt het namelijk dat fabrikanten zoveel mogelijk megapixels op de kleine beeldsensor proberen te stoppen, waardoor dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een camera met minder megapixels kan daarom soms foto’s van betere kwaliteit maken dan een camera met heel veel megapixels.

Megapixels zijn van belang bij het afdrukken van je foto’s. Hoe meer megapixels een camera heeft, hoe groter je de foto kunt afdrukken. Voor het afdrukken van een foto op 100×150cm heb je aan ± 14 megapixels al genoeg.

Andere functies

Naast de megapixels zijn er een hoop andere functies die je kunt vergelijken. Bijvoorbeeld de snelheid van de camera. Dit kun je zien aan het aantal beelden per seconde en de snelheid van de autofocus.

Daarnaast kun je ook kijken naar het ruisniveau van de camera. Ben je van plan om (veel) in donkere omstandigheden te fotograferen, dan is het verstandig om de ruisprestaties van de camera goed te bekijken. Een instap model zal bij een ISO van 400 bijvoorbeeld al zichtbare ruis kunnen geven, terwijl je bij de professionele camera’s pas bij ISO 6400 wat ruis gaat zien, dit heeft veelal te maken met de sensor van de camera.

Zo zijn er nog veel meer functies die je kunt vergelijken, bijvoorbeeld het aantal focuspunten of de mogelijkheden voor filmen met de camera. Het is wel goed om te bedenken, zeker bij merken als Nikon, Canon en Sony: een slechte keuze is er vrijwel niet. Met elke camera kun je prachtige foto’s maken, maar uiteindelijk is het de fotograaf die de foto maakt. Investeren in je eigen kennis en vaardigheden door actief te fotograferen en het volgen van online cursussen en workshops, is soms belangrijker dan de camera die je kiest.

Een camera voor paardenfotografie

Met elke camera kun je natuurlijk paarden fotograferen, de ene camera kan er echter net geschikter zijn dan de ander. Paarden zijn beweeglijke dieren waardoor scherpstellen al een stuk lastiger is dan bij een stilstaand onderwerp. Het is dus aan te raden om voor een camera te kiezen met een snelle autofocus. Het aantal beelden per seconde bepaalt – de naam zegt het al – hoeveel foto’s per seconde je camera kan maken. In deze continuous mode, ook wel burst of high speed mode genoemd, kun je dus ideaal een hele reeks bewegingen van een paard vastleggen. De grootte van de buffer bepaalt hierbij hoe lang de camera dit aantal beelden per seconde kan behalen. Vaak zijn dit 15 tot 30 foto’s achter elkaar en heeft je camera daarna even de tijd nodig om de foto’s weg te schrijven op de geheugenkaart. De snelheid van je geheugenkaart heeft hier ook een bijdrage in.

Fotografeer je veel in de binnenbak, dan is het interessant om te kijken naar een camera die een goede ruisprestatie heeft. Ook al beschik je over een lichtsterk objectief, dan ontkom je vaak nog niet aan een hogere ISO bij het fotograferen in donkere omstandigheden.

Camera’s vergelijken

Je kunt camera’s zelf vergelijken in een camera winkel of online kijken naar wat anderen vinden. Er zijn een aantal handige websites waar je diverse camera’s kunt vergelijken. Eén daarvan is http://dpreview.com. Dit is een Engelstalige website waarbij vrijwel elk type camera en cameramerk uitgebreid wordt besproken en beoordeeld. Dit kan je opweg helpen bij het maken van de juiste keuze! 

Wil je meer leren over welke apparatuur het meest geschikt is voor het fotograferen van paarden? In onze online cursus paardenfotografie leer je meer over de apparatuur en nog veel meer belangrijke basisaspecten voor het fotograferen van paarden.

Leave a Comment