6 tips voor het fotograferen in een binnenbak

Foto’s maken in een binnenbak is erg lastig, je wilt natuurlijk het beste uit je foto’s halen en in donkere omstandigheden kan dit soms erg puzzelen zijn. Wij helpen je jouw binnenbak foto’s te verbeteren met deze 6 tips!

Tip 1. Kies de beste plek

Tijdens een groot evenement of een wedstrijd in een binnenbak zijn er altijd veel objecten aanwezig. Je legt als fotograaf niet alleen het paard vast maar ook de achtergrond. Voor een goede foto is het belangrijk dat er zo min mogelijk storende elementen op staan. Zo vestig je alle aandacht op het onderwerp. Bedenk van te voren op welke plek rond de ring je het beste kunt gaan staan, zodat je niet alle hekken, reclameborden etc. terugziet op de foto’s.

Ook is het goed om bij het kiezen van een plek er op te letten vanuit welke hoek je die mooie passage of die prachtige sprong het beste vast kunt leggen.

Tip 2: Houd je ISO zo laag mogelijk

De ISO bepaald hoe lichtgevoelig de sensor in je camera is. Hoe hoger je jouw ISO instelt hoe gevoeliger je sensor word voor licht, waardoor je in donkere omstandigheden gemakkelijker een goed belichte foto kunt maken. Omdat het in een binnenbak vaak donker is, ontkom je er niet aan om voor een hogere ISO te kiezen. Een hoge ISO heeft echter een groot nadeel namelijk ruis. De ene camera presteert hier beter dan de ander, maar tot nu toe is de techniek nog niet zo ver gevorderd dat je bij een hoge ISO helemaal geen ruis meer krijgt. Daarom is het belangrijk om te zorgen je ISO zo laag mogelijk te houden. Dit kan met behulp van het kiezen van de juiste sluitertijd en diafragma.

Tip 3: Zet je diafragma zo ver mogelijk open

Om je camera zoveel mogelijk licht te laten vangen is het kiezen van een grote diafragma opening een must. Een lichtsterk objectief zoals de 70-200mm f2.8 is voor binnenbak fotografie daarom erg geschikt. Beschik je niet over een lichtsterk objectief? Kies dan de grootst mogelijke diafragma opening van jouw objectief. Vaak is dit f/3.5, f/4.0 of f/5.6. Door voor de grootste diafragma opening te kiezen zorg je dat je ISO minder omhoog hoeft en voorkom je onnodig veel ruis.

Tip 4: Let op je sluitertijd

Om bewegingsonscherpte te voorkomen is een snelle/korte sluitertijd bij het fotograferen van paarden in de binnenbak van belang. Omdat je veel licht verliest bij het kiezen van een snelle/korte sluitertijd is het de kunst om deze zo lang mogelijk te zetten zonder dat er bewegingsonscherpte onstaat. De vuistregel voor een minimale sluitertijd is het bereik van je objectief (je brandpuntsafstand). Fotografeer je op 200mm dan is je minimale sluitertijd 1/200. Bij het fotograferen van bewegende paarden raden wij echter aan om voor een sluitertijd van minimaal 1/500 te kiezen.

Tip 5: Image stabilisatie of Vibration Reduction?

Duurdere objectieven beschikken over Image stabilisatie (Canon) of Vibration Reduction (Nikon). Hierbij kun je met een langere sluitertijd fotograferen zonder dat je direct veel bewegingsonscherpte krijgt. De stabilisatie in je objectief zorgt ervoor dat jouw bewegingen en de bewegingen van het onderwerp worden gestabiliseert. Doordat je hierbij kan kiezen voor een iets langere sluitertijd kan je ISO weer iets omlaag. Hierdoor voorkom je extra ruis.

Tip 6: Fotografeer in RAW

Door in RAW te fotograferen kun je achteraf meer corrigeren. Zo kun je eventuele ruis veel beter reduceren. Ook kun je de foto achteraf zonder al teveel kwaliteitsverlies nog gemakkelijk een beetje oplichten. Bij Jpeg is dit niet mogelijk of treed hierbij veel kwaliteitsverlies op. Fotografeer daarom in RAW om je binnenbak foto’s achteraf beter te kunnen optimaliseren.

Lukt het jou maar niet om goede foto’s te maken in de binnenbak? Zijn je beelden vaak bewogen, onscherp, over- of onderbelicht? Volg dan onze online cursus paardenfotografie! Dan maak ook jij straks de mooiste paardenfoto’s;

Leave a Comment