6 tips voor goede actiefoto’s

Wil jij ook betere actiefoto’s leren maken? Welke sluitertijd, diafragma en ISO kies je en waar let je nog meer op? Wij geven je 6 tips voor betere actiefoto’s.

Tip 1: Kies een snelle sluitertijd

Hoe sneller je sluitertijd hoe meer er op de foto “bevriest”. Paarden bewegen snel en onverwacht en daarom is het belangrijk om hier je instellingen goed op af te stemmen. Kies daarom bij het fotograferen van paarden in actie altijd voor een minimale sluitertijd van 1/1000 seconden, wil je er zeker zijn dat elke hoef goed bevroren is en je geen last hebt van bewegingsonscherpte in de foto.

Tip 2: Kies een zo laag mogelijke ISO

Bij het kiezen van een snelle sluitertijd komt er als nadeel dat je ISO vaak omhoog moet om je camera voldoende licht te laten vangen. Toch is het belangrijk om je ISO zo laag mogelijk te houden, zeker als je camera snel ruis vertoont.

Tip 3: Kies voor een telezoom van minimaal 200mm

Paarden fotograferen met een groothoek, het kan maar je krijgt hierdoor een vertekend beeld. Zo kan het zijn dat het paard op de foto ineens een heel groot hoofd lijkt te hebben terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet zo is. Door een zoom objectief te gebruiken kun je dit voorkomen. Daarnaast is tijdens het fotograferen van paarden veiligheid natuurlijk ook belangrijk. Als je met een groothoek fotografeert betekend dit dat je veel dichter op het paard moet zitten om deze vol in beeld te krijgen. Een paard in actie kan onverwachte bewegingen maken, het zou dus zomaar kunnen dat als je te dichtbij zit het paard over je heen rent. Door met een telezoom te fotograferen kun je een veilige afstand bewaren.

Tip 4: Hoe creëer je een mooie onscherpe achtergrond?

Een zoom objectief is hierbij al erg handig, als er namelijk veel afstand tussen de camera – het paard en het paard en de achtergrond zit krijg je met een zoomobjectief al gauw een wat onscherpere achtergrond. Maar de belangrijkste factor hierbij is om een zo groot mogelijk diafragma te gebruiken (een zo laag mogelijk getal) f/2.8 tot f/4.0.

Tip 5: Kies voor een mooie achtergrond

De achtergrond is misschien eigenlijk nog wel het belangrijkste van de foto. Heb je geen mooie achtergrond? Dan word het resultaat vaak ook minder omdat de aandacht dan weggeleid wordt van het paard. Het is daarom erg belangrijk om voordat je een foto maakt eerst goed naar de achtergrond te kijken.

Tip 6: Een creatief moment

Ook leuk om eens te proberen is om juist de beweging in de foto vast proberen te leggen. Dit kun je doen door “Panning” ook wel “meetrekken” genoemd. Hierbij kies je juist voor een langere sluitertijd en beweeg je met je camera tijdens het maken van de foto mee met het paard. Hierdoor krijg je “bewegings strepen” en kun je de aandacht heel mooi vastleggen op het paard en de snelheid van het paard. Een heel speels effect!

Lukt het je maar niet om paarden goed op de foto te krijgen? Zijn je beelden vaak bewogen, onscherp, over- of onderbelicht? Volg dan onze online cursus paardenfotografie! Dan maak ook jij straks de mooiste actiefoto’s.

Leave a Comment