6 tips om de scherpste paardenfoto’s te krijgen

Een goede scherpe foto van een paard maken, kan soms nog knap lastig zijn! Wij geven je in dit blog 6 tips:

Tip 1: Gebruik je autofocus

Vroeger moest men alles met de hand scherpstellen, nu heb je de luxe van automatische focus. Met het fotograferen van paarden is dit zeer handig omdat een paard continu in beweging is. Je autofocus zorgt er voor dat er snel scherp gesteld kan worden op het onderwerp door je sluiterknop half in te drukken.

Tip 2: Kies het juiste AF programma

Op je camera heb je verschillende keuzes voor het autofocus programma (AF). One shot / AF-S staat vaak standaard ingesteld in je camera. Zodra je de ontspanknop van je camera half ingedrukt houd, stelt het objectief scherp op het geselecteerde focus punt. De scherpstelling wordt nu vastgehouden totdat de foto wordt gemaakt. AI Servo / AF-C Je camera volgt het onderwerp als deze beweegt en zorgt dat hier continu op wordt scherpgesteld. AI Focus / AF-A is een combinatie tussen de twee bovengenoemde autofocus programma’s. Je camera kijkt namelijk of het onderwerp dat je fotografeert stilstaat of beweegt en zal zo automatisch schakelen tussen One Shot/AF-S en AI Servo/AF-C.

Tip 3: Kies zelf de focus punten

Als je door de zoeker van je camera kijkt, zie je een aantal punten. Dit aantal kan per camera verschillen, sommige camera’s hebben 6 punten, maar er zijn ook camera’s met 60 of nog meer focuspunten. Door zelf je scherpstelpunt te kiezen kun je nauwkeuriger bepalen waar op wordt scherpgesteld. Kies bij paarden één focuspunt en zorg dat je scherpstelt op het oog. Hoe je zelf een scherpstelpunt selecteert verschilt per camera, dit kun je lezen in de gebruikershandleiding van je camera.

Tip 4: Scherptediepte

Hoe kleiner je diafragma (hoe hoger het getal) hoe meer er scherp is in de foto. Hoe groter je diafragma (hoe lager het getal) hoe minder er scherp is in de foto. Gebruik je dus een groot diafragma, bijvoorbeeld f/2.8 dan zul je ook véél nauwkeuriger moeten scherpstellen dan wanneer je een diafragma van bijvoorbeeld f/8 gebruikt. Waarom gebruikt men dan eigenlijk een diafragma van f/2.8 als je op f/11 een foto makkelijker scherp krijgt? Veel fotografen vinden het mooi om een onscherpe voor- en/of achtergrond te creëren en dat bereik je o.a. met een groot diafragma. Daarnaast kan je met een groot diafragma meer licht vangen waardoor je een snellere sluitertijd en een lagere ISO in kunt stellen.

Tip 5: Stel nauwkeurig scherp

Gebruik je een groot diafragma, dan is het zeer belangrijk om heel nauwkeurig scherp te stellen. Een handig punt hiervoor is het oog van een paard. Je camera focust het snelst en het best op een contrastrijke plaats en mensen kijken in een foto vrijwel altijd het eerst naar het oog. Daarom is het belangrijk dat het oog goed scherp is. Nauwkeurig scherpstellen kan in het begin erg lastig zijn, het vergt veel oefening!

Tip 6: Sluitertijd

Kies een sluitertijd die snel genoeg is. Hoe sneller je sluitertijd hoe meer er op de foto “bevriest”. Paarden bewegen snel en onverwacht en daarom is het belangrijk om hier je instellingen goed op af te stemmen. Wij raden tijdens onze workshops dan ook altijd aan om bij het fotograferen van paarden in actie altijd voor een minimale sluitertijd van 1/1000s te kiezen, wil je er zeker zijn dat elke hoef goed bevroren is en je geen last hebt van bewegingsonscherpte in de foto.

Lukt het jou maar niet om scherpe paardenfoto’s te krijgen? Zijn je beelden vaak bewogen, onscherp, over- of onderbelicht? Volg dan onze online cursus paardenfotografie! Dan maak ook jij straks de mooiste paardenfoto’s.

Leave a Comment