Voorkom de nachtmerrie van iedere fotograaf!

De nachtmerrie van iedere fotograaf: heb je nét je nieuwe foto’s op je harde schijf gezet…. Crasht hij! Foto’s niet meer te redden, of tegen een hoog tarief bij een gespecialiseerd bedrijf.

Als fotograaf is het belangrijk om een goede backup bij te houden. Wij geven je enkele tips om jouw foto’s veilig te stellen:

Tip 1: Zet je data op meerdere schijven

Zorg dat je data niet op één schijf staat, maar houd twee schijven bij. Een manier kan zijn om je interne harde schijf als werkschijf te gebruiken en je foto’s ook direct te kopiëren naar een externe harde schijf. Deze schijf leg je weg, los van de stroom en computer (mocht er bijvoorbeeld een stroomstoring plaatsvinden, dan staan je foto’s veilig op de externe schijf). Een nadeel van dit systeem is dat je er zelf aan moet denken om weer een back-up te maken van je interne schijf naar je externe schijf, iets wat je best makkelijk vergeet of uitstelt omdat het toch wat tijd in beslag neemt.

Tip 2: Zorg voor een backup op een andere locatie

Zorg voor een backup op een andere locatie. Dit is voor het geval er een brand, overstroming of andere ramp plaats vindt in je huis waardoor je schijven op die locatie onbruikbaar worden. De backup op een andere locatie kan ook online zijn. Tegenwoordig zijn er veel opties. Verdiep je eens in opslaan in the cloud. Een NAS (Network-attached storage) kan hiervoor ook uitkomst bieden. 

Tip 3: Backup je data

Niet alleen je foto’s backuppen, maar houd ook je data bij. Als je de kost verdient met fotografie moet je de facturen bewaren, als je ze kwijtraakt heb je een probleem met de belastingdienst.  Als je de factuur naar jezelf of de klant hebt gemaild, heb je in je e-mail een backup staan. Daar kun je vaak nog veel terug vinden, maar zorg er toch voor dat je administratie ook op beide schijven komt te staan. Dit geldt natuurlijk ook voor je klantenbestand en alle andere documenten, die je bijhoudt als fotograaf. 

Tip 4: Koop grotere schijven

Koop je een nieuwe schijf? Kies er dan eentje met wat meer terabytes. Vaak zijn grotere schijven per TB ook minder duur. Het zou zonde zijn als je jouw data moet splitsen tussen verschillende harde schijven. Dit zorgt voor veel meer gedoe. Hoewel de meningen hier wel over verschillen. Er zijn namelijk ook fotografen die juist liever meerdere kleinere schijven hebben, omdat ze dan minder kwijtraken mocht er een schijf kapot gaan. Dit is uiteraard net wat je prettiger vind, maar als je goed back-upt dan zou het niet uit moeten maken of je alles over meerdere kleine schijven verdeeld hebt of alles op één grote schijf hebt staan. 

Tip 5: Verdiep je eens in RAID 1

RAID is een opslagsysteem dat bestaat uit meerdere schijven. RAID 1 is een automatisch systeem, waarbij alle data gespiegeld wordt over meerdere (meestal twee) schijven. Gaat de ene schijf kapot, dan staat alles nog op de ander en is dus alle data gered. Een nadeel hiervan is wel dat als je zelf een fout maakt, je slaat een foto verkeerd op of je verwijderd per ongeluk iets, dat dit dan ook gebeurd op de schijf waarop alles gespiegeld staat. Een RAID is dus geen volledige back-up! Zorg dus dat je daarnaast ook nog apart een back-up bijhoud om je data veilig te stellen.

Tip 6: Vergeet niet te back-uppen

Back up regelmatig al jouw foto’s en data en vergeet dit niet! Zet bijvoorbeeld elke maand een reminder in je agenda en zorg er zo voor dat je foto’s helemaal veilig zijn.

Is het jou al overkomen dat je foto’s of data kwijt bent geraakt?

Leave a Comment