Hoe maak je de mooiste zonsondergangfoto’s?

Zonsopkomst en zonsondergang, het blijft een kleurrijk spektakel. Zeker voor fotografen is het de ideale tijd om hun camera erbij te pakken voor prachtig sfeervolle foto’s. Lees in dit blog hoe je de mooiste zonsondergang foto’s maakt!

Locatie

Een goede zonsopkomst of zonsondergang foto begint bij de juiste locatie. Bedenk van te voren wat voor een foto je wilt maken en welke sfeer je precies vast wilt leggen. Wil je een silhouet foto maken, dan zul je een locatie moeten zoeken waarbij je het paard goed los van de achtergrond kunt fotograferen. Denk hierbij aan een weiland met een weids uitzicht of bijvoorbeeld het strand. Heb je namelijk een rij bomen of andere grote objecten op de achtergrond, dan zul je zien dat de silhouet van het paard daar in over kan gaan lopen, waardoor de vorm van het paard niet duidelijk zichtbaar zal zijn.

De onderstaande foto is gemaakt tijdens onze fotoreis naar India. De zonsopkomst en zonsondergang zijn daar perfect voor prachtige foto’s. Deze foto is gemaakt tijdens zonsopkomst. Normaal gesproken zou de locatie niet helemaal geschikt zijn, omdat het paard niet geheel los komt van de achtergrond. Maar doordat je hier midden in de woestijn zit, heb je door het opstuivende zand onderaan nog genoeg diepte in de foto. In dit geval gaf dat juist een mooi effect! 

1/1250s • f/4 • ISO 100 • Canon 5d mark III • Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS II

Wil je echter mooie tegenlicht foto’s maken waarbij het paard goed belicht is, dan kan zo’n rij bomen juist heel erg handig zijn. Maak je namelijk een foto van een paard met tegenlicht en neem je hierbij de lucht als achtergrond, dan zul je zien dat de lucht snel uitgebeten raakt. Met een donkere achtergrond zoals een rij bomen, voorkom je dat de achtergrond wordt overbelicht. Tevens krijg je een prachtig lichtrandje om het paard heen, wat voor veel sfeer in de foto zorgt.

1/1000s • f/2.8 • ISO 100 • Canon 7d Mark II • Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS II

Seizoen en tijdstip

Heb je de locatie bepaald, dan is het tijdstip waarop je gaat fotograferen ook erg belangrijk. Een nadeel bij het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang is namelijk dat het maar van korte duur is. Het seizoen speelt hierbij ook een grote rol. Zo staat de zon in de winter lager aan de horizon, waardoor je heel de dag door al mooi zacht licht hebt. Echter zul je in de winter zien dat die mooie zonsondergang ook weer sneller achter de bomen verdwijnt. Fotografeer je met zonsopkomst dan heb je dit probleem niet omdat het dan juist alsmaar lichter wordt. Om die reden kan het in de winter best een voordeel zijn om te kiezen voor een fotosessie bij zonsopkomst, denk vooral eens aan de prachtige mist die wel eens boven de weilanden hangt in dit seizoen. Dat levert absolute droomplaatjes op! Denk er alleen wel aan dat je bij zonsopkomst slechter kunt voorspellen hoe het weer is, je plant de fotosessie, gaat in het donker naar de locatie toe en dan zul je precies zien… is het hartstikke bewolkt.

In de zomer staat de zon hoger en omdat het licht dan heel fel is, kun je alleen het laatste uur / anderhalf uur van de dag goede zonsondergang foto’s maken. Met zonsopkomst geldt dit ook, je zult dan echt heel vroeg op moeten staan om ruim voor de eerste zonnestralen klaar te staan.

Controleer goed het tijdstip waarop de zon opkomt of ondergaat, tegenwoordig kun je dit heel simpel controleren door te googlen op “zonsopkomst Amsterdam” of “zonsondergang Amsterdam” google geeft dan gelijk het tijdstip aan wanneer de zon opkomt of ondergaat. Wil je het tijdstip van een exacte datum weten? Voeg dan de datum toe aan je zoekopdracht en voilà! Houd er wel rekening mee dat de zon natuurlijk al eerder achter de bomen kan verdwijnen, het tijdstip dat google aangeeft is het moment dat de zon ook daadwerkelijk achter de horizon verdwijnt. 

Witbalans

De gekozen witbalans kan een groot verschil maken bij het maken van zonsopkomst of zonsondergang foto’s. Wij raden sowieso altijd aan in RAW te fotografen, zodat je ook achteraf je witbalans nog aan kunt passen en er meer informatie over de foto wordt bewaart en opgeslagen.

Kies bij het maken van zonsopkomst of zonsondergang foto’s voor “schaduw” als witbalans. Schaduw is met ± 7000 Kelvin, de warmste standaard ingestelde witbalans die je kunt kiezen. Je zult zien dat de foto’s gelijk al een prachtige gele/oranje sfeer krijgen en de kleuren nog meer van je scherm spatten! Vind je het net iets too much? Dan kun je ook kiezen voor bewolkt.

Instellingen

Welke instellingen je gebruikt bij het maken van zonsopkomst of zonsondergang foto’s is erg afhankelijk van de situatie en van het resultaat dat je voor ogen hebt. De juiste lichtmeting methode kan erg helpen bij het maken van foto’s met een laagstaande zon. Echter als de zon recht in je camera schijnt, kan dit de lichtmeter van je camera soms flink in de war brengen. Het is daarom goed om te weten hoe je jouw camera in dit geval geheel manueel instelt. Zeker bij het maken van een silhouet foto, is het belangrijk om te weten hoe je met de instellingen van je camera met opzet je foto onderbelicht. Vind je het nog lastig om je camera handmatig in te stellen? Volg dan een van onze workshops en leer meer over het fotograferen van paarden!

Vind je het nog lastig om jouw camera handmatig in te stellen? Volg dan een van onze online cursussen of neem deel aan een van onze workshops en leer hoe je in verschillende situaties een mooi resultaat krijgt.

Leave a Comment