Een paard in vrijheid fotograferen

Je ziet ze vast regelmatig langskomen, foto’s van paarden los op het strand of op een andere mooie locatie. Lopen die paarden daar nu echt los? Hoe maken fotografen deze foto’s? In dit blog vertellen wij jou het geheim van de smid.

Zelf vinden wij niets mooier dan een paard in vrije beweging te fotograferen, maar natuurlijk is dit niet altijd een even makkelijke opgave. Er zijn meerdere manieren waarop je een paard “los” kunt fotograferen, hieronder leggen wij deze uit. Houd er ten alle tijde rekening mee dat deze methodes nooit zonder risico zijn. Paarden blijven natuurlijk dieren en dus onvoorspelbaar. Overleg dus altijd goed met de eigenaar van het paard wat de mogelijkheden zijn en wijs ze ook op de eventuele risico’s.

Paard in het weiland

Als je een mooie weide tot je beschikking hebt is dat natuurlijk fantastisch. In een weiland kun je een paard veilig en vrij rond laten rennen. Paarden hebben over het algemeen voldoende ruimte om helemaal los te gaan en ze zullen nooit zomaar ontsnappen.

Grote weilanden kunnen echter ook weer als nadeel hebben dat je het paard lastiger beeldvullend op de foto krijgt en je het paard minder makkelijk in de gewenste richting kunt sturen.

Weidepalen en draad

Door een stuk af te zetten met prikpalen en draad, creëer je als het ware op locatie een klein weiland. Hierin kun je het paard dan loslaten en fotograferen. Let er wel op dat hier een hoop haken en ogen aan zitten. Niet elk paard heeft namelijk evenveel respect voor het draad en zo hebben wij al regelmatig gehoord (en helaas ook meegemaakt) dat paarden over het draad springen of er gewoon dwars doorheen rennen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Gebruik deze methode ook alleen als een paard respect heeft voor het draad. Het allerbeste is om te zorgen dat er nog een tweede paard is (het liefst een maatje) en dat er altijd voer bij de hand is (en het paard weet waar dit staat), zodat mocht een paard ontsnappen deze een reden heeft om dichtbij te blijven.

Als je een stuk hebt afgezet is het altijd verstandig voordat je een paard loslaat in de paddock om nog even met het paard langs het draad te lopen zodat je zeker weet dat ze het draad hebben gezien. Dan komt het moment om het paard in het afgezette stuk los te laten. Sommige paarden geven direct een showtje weg en laten het fotografen hart sneller kloppen, dan kun je direct prachtige los foto’s maken!

Andere paarden hebben net wat meer aanmoediging nodig. Het is goed om een paard, direct na het loslaten in een paddock, even zelf de tijd te geven om aan de omheining te wennen alvorens deze ietsjes op te jagen. Het is belangrijk dat de eigenaar goed kan inschatten wat de reactie van hun paard zal zijn op het lint en als je het paard gaat opjagen, zodat ze er niet overheen, onderdoor of doorheen gaan. Jaag een paard nóóit teveel op! Zeker niet op een locatie die voor het paard nieuw is en als je merkt dat een paard gespannen is.

Kies je er voor om een stuk af te zetten met weidepalen en draad, dan kun je deze later in Photoshop verwijderen. Later in dit blog leggen wij in een video uit hoe je dit kunt doen.

Touwhalster en longeerlijn

Ook door een paard te longeren op een mooie locatie, kun je actiefoto’s maken in ‘vrijheid’. Het voordeel hiervan is dat de meeste paarden het wel gewend zijn om gelongeerd te worden en dat je het paard naar een bepaalde plek kan sturen.

Het nadeel van longeren is dat de bewegingen van het paard er geforceerd uit kunnen zien. Zeker als het paard niet correct wordt gelongeerd en deze bijvoorbeeld erg aan de lijn trekt of hangt of in een te kleine cirkel loopt. Je ziet dan uiteindelijk aan de houding van het paard op de foto dat deze werd gelongeerd en dit ziet er vaak gek uit. Ook zul je regelmatig de longeerder in beeld hebben en kun je daardoor slechts op bepaalde momenten foto’s maken van het paard. Het kan helpen om te vragen aan de longeerder om het paard in een rechthoek te laten lopen. Op deze manier loopt het paard af en toe recht uit, waardoor je een mooier resultaat krijgt en het paard makkelijker te fotograferen is.

Over het algemeen is dit de minst ideale methode om bovengenoemde redenen. Wel is het zo dat het afzetten van een stuk met weidepalen en draad natuurlijk een hoop werk is en veel tijd vergt, zeker voor één enkel paard voor een paar actiefoto’s is het niet altijd de moeite. Dan is de methode met een touwhalster en longeerlijn weer een stuk makkelijker geregeld en wellicht ook een wat veiligere optie. Het vergt alleen wat oefening van jou als fotograaf om te leren hoe je het paard op zijn voordeligst op de foto kunt blijven zetten terwijl deze gelongeerd wordt. Maar je weet het! Oefening baart kunst 🙂

Het werken met touwhalster en een longeerlijn heeft verder nog als voordeel dat je het paard makkelijk kunt verplaatsen en op verschillende plekken neer kan zetten voor het maken van portret- en/of standfoto’s. Net zoals bij de actiefoto’s werk je dan later in Photoshop het halster en touw weg en lijkt het paard los te staan.

Toestemming

Let er altijd op dat je toestemming hebt om een stuk af te zetten met palen en draad of een paard mag longeren in een bepaald gebied en houd hierbij rekening met anderen mensen en de natuur. In ons blog “Mooie fotoshoot locaties”, lees je meer over wat mooie plekken zijn voor fotoshoots en waar je nog meer rekening mee kunt houden.

Photoshop

Na de fotosessie is het tijd om het bewijs dat het paard niet helemaal los liep weg te werken :-). In onderstaande video leggen wij verschillende methodes uit waarop je dit kunt doen in Adobe Photoshop.

Helemaal los

Sommige paarden zijn het gewend om los te lopen, je kent misschien wel de filmpjes van ruiters die op buitenrit gaan met twee paarden en één van de paarden los mee laten lopen. Deze paarden zijn het gewend, zullen niet zomaar wegrennen en zijn hierin getraind. Loslaten kan natuurlijk niet met elk paard, want wat doet een paard als hij schrikt? Zou hij dan weglopen naar een vertrouwde plek, of blijft hij bij de eigenaar / paarden maatje in de buurt? Er zit een behoorlijk risico aan het loslaten van een paard. Als een paard schrikt en wegrent zijn er veel mensen die werkelijk niet weten wat ze met zo’n paard moeten doen als ze deze tegenkomen. Verder kan het zomaar gebeuren dat een paard een kind omver rent of zichzelf bezeerd.

Je kunt niet zomaar op elke locatie een paard los laten lopen, al helemaal niet in Nederland waar op elke hoek wel gevaar dreigt in de vorm van een grote autoweg of mensenmassa. Tijdens onze fotoreizen naar het buitenland maken we het regelmatig mee dat het loslaten van een paard wel een mogelijkheid is. Deze paarden zijn hier dan speciaal voor getraind en er worden natuurlijk wel voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de paarden als ze er vandoor gaan, nooit te ver weg kunnen lopen.

Het meest ideale van het fotograferen van een loslopend paard? Er komt geen photoshop aan te pas! In de onderstaande video, gemaakt tijdens onze fotoreis naar Magisch Djerba, zie je bijvoorbeeld dat we de paarden geheel los op het strand en in de olijfboomgaard konden fotograferen, wat een droom!

Leave a Comment