De magie van het maken van black background foto’s

Het maken van foto’s met een donkere achtergrond is al tijden erg populair. Deze techniek heeft dan ook over de jaren verschillende benamingen gekregen, zo staan dit soort foto’s onder paardenfotografen veelal bekend als “Black foto’s” terwijl het bij andere fotografen beter bekend staat als “Low key foto’s”. Een blackfoto is een foto van een paard (ander dier, mens of onderwerp) met een zwarte achtergrond. De naam “black foto” is geen officiële fotografie term maar een benaming die voornamelijk onder paardenfotografen gebruikt wordt.

Locatie

Om een goede black foto te kunnen maken, is de locatie waar je de foto’s gaat maken erg belangrijk. Je hebt een achtergrond nodig die van zichzelf al vrij donker is. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een stal, binnenbak, schuur, loods of een donker bos. Als je gebruik maakt van een stal, binnenbak, schuur of loods kun je het paard in of voor de deuropening plaatsen. Zorg hierbij dat heel het paard in de zon staat, dus zowel de voor- als achterhand. Het kan ook mooi zijn om het paard met alleen de voorhand in de zon te plaatsen, maar meestal zorgt dit voor een harde schaduwlijn midden op het paard wat er wat gek uit kan zien. Dit is daarom alleen aan te raden bij het fotograferen met zacht licht, zoals in de ochtend of avond.

Met een beetje creativiteit zijn er nog vele andere locaties te bedenken waar je black foto’s kunt maken. Zo kun je gebruik maken van een stuk donker bos of een rij struiken, een donkere muur in de schaduw of zelfs een zwarte trailer.

Zwart achtergronddoek

Je kunt er ook voor kiezen om een zwart achtergronddoek mee te nemen. Je moet dan alleen veel meer spullen meeslepen en het duurt even voor het systeem is opgezet en weer afgebroken. Op deze manier heb je echter wel altijd een goede zwarte achtergrond bij je. Plaats je het doek in de schaduw en het paard in de zon ben je gegarandeerd van goede omstandigheden voor het maken van blackfoto’s.

Schone omgeving

Dit houdt niet perse in dat de hele stal geveegd moet worden voordat je foto’s gaat maken. Maar als je gebruik maakt van een deuropening, kan het zo zijn dat er op de achtergrond licht komt door een raam of dat er een glinsterend voorwerp ligt of hangt. Het is soms een kleine moeite om dat even op te ruimen of af te dekken (met bijvoorbeeld een paardendeken) en het kan veel werk schelen in de nabewerking.

Soms kan je niets doen aan een lichtbron in de stal. Zorg er in dat geval dan voor dat je het paard en jezelf zo positioneert dat je er geen last van hebt. Zet het paard of helemaal voor de lichtvlek zodat je deze op de foto niet meer ziet of zorg dat deze (ver) buiten het paard valt. Het wordt vervelend als de lichtvlek precies tegen het paard aan zit in de foto. Dat is het meest lastig in de nabewerking.

Waar let je nog meer op?

Tijdens het maken van black foto’s ben je op zoveel extra dingen aan het letten, dat je de houding van het paard soms weleens vergeet. Vaak is het mooi om ervoor te zorgen dat de hals van het paard licht gebogen wordt en iets uitgestrekt. Er zijn enkele trucjes om dit voor elkaar te krijgen, lees het blog aandacht trekken van een paard voor tips!

Mocht je het hele lichaam van het paard op de foto zetten, kijk dan ook naar de benen. Zorg dat het paard (nagenoeg) vierkant staat en dat het paard niet teveel naar één kant leunt, je ziet dan op de foto terug dat het paard “hangt” en niet mooi rechtop staat.

Reflectiescherm

Tijdens het maken van een blackfoto kan het, afhankelijk van de omstandigheden, mooi zijn om een reflectiescherm te gebruiken. Je gebruikt een reflectiescherm om schaduwen in te vullen. Als de zon redelijk fel is waardoor je harde schaduwen krijgt kan het een mooi effect geven om het zonlicht te reflecteren door middel van het scherm op het paard.

Op het moment dat er veel bewolking is, heeft het vaak weinig, tot geen nut om een reflectiescherm te gebruiken. Als dit het geval is, kan je hem altijd nog gebruiken om het paard af te leiden of mooier te laten kijken.

Het reflectiescherm moet groot genoeg zijn. Veel paardenfotografen maken gebruik van een reflectiescherm van minimaal een meter breed. In principe heb je aan een dubbelzijdige (zilver en goud) scherm genoeg. Sommige fotografen vinden een daglichtscherm nog mooier (deze kleur zit een beetje tussen zilver en goud in).
Welke kleur van het scherm je gebruikt hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur, probeer zeker zelf het verschil eens uit!

De nabewerking

Na het volgen van bovenstaande tips heb je als het goed is een black foto gemaakt waarbij niet zoveel nabewerking meer nodig is. Toch kan het weleens voorkomen dat je achtergrond niet helemaal egaal zwart is en dat je bijvoorbeeld net de tralies van de stal of iets anders in de achtergrond terug ziet. Hoe je dit kunt wegwerken (met Adobe Photoshop) kun je zien in onderstaande video:

Succes!

Vind je het nog lastig om jouw camera handmatig in te stellen? Volg dan een van onze online cursussen of neem deel aan een van onze workshops en leer hoe je in verschillende situaties een mooi resultaat krijgt.

Leave a Comment