De 8 meest gemaakte bewerkingsfouten

Tegenwoordig is Photoshop niet meer uit de levensstijl van een fotograaf weg te denken. Of je nu net zoals ons, de bewerkingen die je toepast tot een minimum wilt beperken of als je er helemaal op los gaat in Photoshop, soms gaat het weleens mis…. Wij zetten de 8 meest gemaakte bewerkingsfouten voor je op een rijtje!

1: Een nep zon in je foto plakken

Een nep zonnetje in je foto’s gebruiken, kan soms net je foto dat beetje extra geven. Maar let er dan wel op dat het er realistisch uitziet. Is het bewolkt? Dan schijnt er nu eenmaal geen zon en zal een nep zonnetje er alleen maar gek uit zien. Hetzelfde geldt als je een nep zonnetje gebruikt in een foto waar de zon wel schijnt, maar deze aan de andere kant dan van waar het zonlicht in de foto vandaan komt plaatst.

Op deze foto zie je dat het bewolkt is, maar er is wel een zonnetje in geplakt > het klopt niet!

2: Teugel, touw of longeerlijn wegwerken

Maar het stukje dat aan het bit vast zit vergeet je per ongeluk! Of je ziet bijvoorbeeld duidelijk dat er aan het bit of halster wordt getrokken terwijl er nergens op de foto meer een lijn te zien is! Je ziet op deze foto dat er nog een stukje teugel aan het bit zweeft, dat is gek!

3: Een onscherpe achtergrond photoshoppen

Tijdens het fotograferen is een onscherpe achtergrond niet gelukt, dus dan maar in photoshop… tjaa niets van te zien… of toch wel…?

Zoals je op deze foto kunt zien, is de achtergrond in photoshop onscherp gemaakt. Je krijgt de overgang van het scherpe paard en de achtergrond bijna nooit helemaal realistisch. Zeker bij de manen zul je dit op groot formaat vrijwel altijd blijven zien. Ook klopt het verloop van de onscherpte zo niet meer in de foto.

4: Te donker of te licht

Tijdens het bewerken heb je per ongeluk je scherm te licht of te donker ingesteld staan en heb je niet op je histogram gelet. Hoera, de foto is af! Op jouw computerscherm ziet het er prachtig uit; precies zoals jij wilde! Maar oeps nadat je de foto hebt afgedrukt…veel te licht!

5: Iets wegwerken in de foto

Werk je even snel iets weg in de foto maar laat je een deel herhaaldelijk terugkomen? Dit ziet er vaak erg onrealistisch uit. Probeer tijdens het wegwerken verschillende stukjes van de foto te gebruiken, om herhaling in het beeld te voorkomen. In de onderstaande foto zie je dat links van het paard telkens hetzelfde patroon in de achtergrond te zien is, zo moet het dus niet.

6: Teveel verscherpen

Je foto’s een beetje verscherpen voor gebruik op social media, kan je foto net even beter uit doen komen. Maar let wel op dat je de foto niet teveel naverscherpt! Want op deze manier kan je foto zelfs onscherp gaan lijken, zoals op de onderstaande foto: 

7: Verkeerd kleurgebruik

Probeer in je nabewerking een kleurzweem te vermijden. Op de foto hieronder zie je een hele gele zweem over de foto hangen. Als deze foto qua kleur correct zou zijn zou het resultaat gelijk al vele malen beter zijn!

8: Een andere lucht in je foto plakken

Is de lucht uitgebeten tijdens je fotosessie? Plak er geen andere lucht in, dit ziet er vaak heel onrealistisch uit, vaak klopt de belichting die op het paard valt niet met de belichting die je in de lucht ziet en dat geeft geen mooi resultaat.

Welke bewerkingsfouten kom jij weleens tegen?

Leave a Comment