6 tips voor de mooiste sneeuwfoto’s

Sneeuw in de winter, het blijft een prachtig spektakel, zeker voor fotografen. We organiseren ook niets voor niets regelmatig een Winter wonderland fotoreis naar Oostenrijk! Het witte landschap terwijl het zonnetje mooi schijnt en het sneeuw doet glinsteren. Zeker als paardenfotograaf vinden we het prachtig om paarden los in de sneeuw te fotograferen. Maar hoe leg je dit mooie tafereel nu goed vast? In dit blog geven we jou 6 tips voor het maken van de beste sneeuwfoto’s!

Tip 1 – Houd jezelf warm

Zorg dat je zelf goed blijft functioneren door goed warm te blijven tijdens het fotograferen, je zit of ligt als paardenfotograaf vaak op de grond in de sneeuw, waardoor je het snel koud kunt krijgen. Zorg bijvoorbeeld voor een vuilniszak waar je op kunt zitten zodat je kleding niet nat wordt. Kleed je warm aan maar zorg wel dat je nog goed kunt bewegen. Draag bijvoorbeeld thermo kleding of een skibroek/pak. Trek ook warme handschoenen aan, maar zorg dat deze niet te dik zijn zodat je de knoppen op je camera nog goed kunt bedienen. Dunne handschoenen met daarover dikke vingerloze handschoenen zijn hierbij vaak erg handig. Of je kunt een paar goedkope skihandschoenen kopen en daarvan in de duim en wijsvinger een gat knippen, waar je vingers doorheen passen. Zo blijven je handen warm, maar kun je toch je camera nog goed bedienen. Wist je ook dat je de meeste warmte kwijtraakt via je hoofd? Een lekkere warme muts helpt je dus om goed warm te blijven!

Tip 2 – Winter en apparatuur

De meeste moderne camera’s en objectieven kunnen tegenwoordig wel tegen een stootje en zullen dan ook niet snel last hebben van het winterse weer. Zeker de apparatuur die extra beschermd is tegen vocht en stof, bekend als “weather sealed”.

Wel is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Grote temperatuur verschillen kunnen namelijk wel voor mankementen zorgen. Haal je jouw camera uit een warme auto en ga je er buiten als het vriest direct mee fotograferen, dan bestaat er de kans op condensvorming. Dit kan niet alleen aan de buitenkant gebeuren, maar ook IN je objectief of camera kan condens ontstaan. In het ergste geval kan deze condens bevriezen. Zorg dus altijd dat je jouw apparatuur even laat acclimatiseren en dat de temperatuurverschillen zo laag mogelijk zijn. Leg je camera bijvoorbeeld in de kofferbak, waar het meestal iets kouder is en geef je apparatuur de tijd om langzaam (in de cameratas) aan de buitentemperatuur te “wennen”. Dit geldt ook als je weer klaar bent met fotograferen, je van buiten komt en weer lekker warm bij de kachel gaat zitten. Laat je camera rustig 30 tot 60 minuten staan waardoor deze weer langzaam opwarmt en er geen condens ontstaat.

Bij echt koude weersomstandigheden kan het zomaar zijn dat je camera aan de buitenkant bevriest, dit kan vrijwel geen kwaad. Wel kan het hierbij zo zijn dat er ijs op je objectief, of op de zoeker van je camera komt. Wrijf dit er nooit direct af, dit kan namelijk voor krassen zorgen. Laat het ijs smelten en maak het dan pas schoon.

Door het koude weer gaat ook de accu van je camera veel sneller leeg. Zorg dus dat je altijd een reserve accu mee hebt en bewaar deze tijdens het fotograferen op een warmere plaats bijvoorbeeld in je broekzak in plaats van in je cameratas.

Tip 3 – Lichtmeting

Omdat sneeuw voornamelijk wit is lukt het je camera vaak niet goed om het licht te meten. Je camera is namelijk zo geprogrammeerd dat deze ervan uitgaat dat alles op de foto rond de 18% grijswaarde (middengrijs) hoort te zijn. Sneeuw is licht en bij het gebruiken van de lichtmeter op je camera zul je er dan ook snel achter komen dat de foto’s veel te donker worden. Dit kun je voorkomen door de belichting handmatig te compenseren. Overbelicht de foto met 1,2,3 of meer stops en je foto krijgt een betere belichting. Je kunt er ook voor kiezen om je camera geheel manueel in te stellen, dan werkt de lichtmeting in je camera nog wel maar heeft deze geen invloed op je instellingen waardoor je met de juiste instellingen goed belichte foto’s krijgt. Zorg dat je in beide gevallen regelmatig je histogram controleert of de sneeuw niet onder of overbelicht is, zodat je geen informatie verliest.

Tip 4 – Witbalans

Sneeuw wordt op een foto vaak al snel te blauw, zeker in de schaduw, dit ligt aan de witbalans. Door je witbalans warmer te zetten, bijvoorbeeld op schaduw kun je dit voorkomen. Als je in RAW fotografeert hoef je, je niet al te druk te maken om de witbalans omdat deze gemakkelijk achteraf aan te passen is. Fotograferen in RAW is bij sneeuwfoto’s daarom zeker aan te raden!

Tip 5 – Gebruik een zonnekap

We raden altijd aan om je zonnekap te gebruiken omdat deze je objectief iets meer beschermd tegen eventuele opspattende steentjes, zand of in dit geval sneeuw! Als het sneeuwt tijdens het fotograferen zorgt je zonnekap er ook voor dat de sneeuw niet direct op het glas van je objectief terecht komt. Dan kun je dus vrolijk verder fotograferen zonder continue je lens schoon te hoeven poetsen.

Tip 6 – Sneeuwfoto tip

Maak tijdens het fotograferen ook eens een mooie overzichtsfoto van een paard in het winterse landschap. Zeker bij zonsopkomst of zonsondergang kan dit erg mooie foto’s opleveren.

Wil je nog meer leren over paardenfotografie? Start met een online cursus of volg een workshop! Dan maak ook jij straks de mooiste paardenfoto’s.

Leave a Comment