Mooie fotoshoot locaties

De achtergrond bepaald voor een groot deel het resultaat van jouw foto. Een bos op de achtergrond is nu eenmaal mooier dan de mesthoop of een paar trailers. Wat zijn de mooiste fotoshoot locaties en waar moet je rekening mee houden bij het plannen van een fotosessie op locatie? Lees het in dit blog!

In Nederland en België heb je verschillende prachtige locaties om paarden te fotograferen. Soms heb je geluk en heb je bij stal al een mooie plekje. Maar als het mogelijk is om met een paard naar een andere locatie te rijden, dan kan dat vaak mooie foto mogelijkheden opleveren.

De bekendste en ook wel populairste fotolocaties zijn natuurlijk het bos en het strand. Maar naast dit zijn er nog een tal van mooie foto plekken te vinden om paarden te fotograferen.

Time for some inspiration!

Hieronder vind je een selectie foto’s die gemaakt zijn op verschillende mooie locaties in Nederland en/of België. Zo kun je alvast inspiratie opdoen welke locaties jou mooi lijken voor een fotosessie.

Zandverstuiving/heide

Het strand/ de duinen

bloemenpracht

Het bos

Regelgeving en toestemming

Heb je een mooie locatie in gedachten? Dan is het natuurlijk van belang om te kijken of je er überhaupt wel met paarden mag komen. Op sommige locaties verschilt dit per seizoen. Kijk maar naar het strand, in de wintermaanden (vaak van oktober t/m april) mag je meestal met paarden de gehele dag op het strand komen. Vanaf de zomermaanden (mei t/m september) mag je op sommige plekken helemaal niet meer met paarden het strand op, of alleen voor 10:00 ‘s ochtends of na 19:00 ‘s avonds.

Op veel locaties mag je met paarden niet van de ruiterpaden af. Je kunt er dan voor kiezen om de fotosessie op het ruiterpad te houden, maar houd er dan natuurlijk wel rekening mee dat je geen drukke dag in het weekend hiervoor uitkiest en anderen dan niet tot last bent.

Het is heel belangrijk om van te voren zorgvuldig uit te zoeken wat de regels zijn omtrent paarden in het gebied voordat je een fotosessie op die locatie plant. Zijn er ruiterpaden aanwezig, heb je een ruiterpenning nodig? Vaak kun je al een hoop informatie online vinden en anders is het zeker aan te raden om even te mailen of bellen naar het beheer van het gebied.

Houd hierbij ook rekening met wat je tijdens de fotosessie wilt vastleggen. Als je alleen enkele portret- en/of standfoto’s wilt maken is dat natuurlijk minder storend dan als je een heel stuk wilt afzetten met weidepalen en draad of het paard wilt gaan longeren. Zorg er dan ook voor dat je hier specifiek toestemming voor hebt.

Met dit trucje behoud je de natuur!

Het is natuurlijk prachtig om op een mooie locatie te gaan fotograferen, maar houd altijd rekening met de natuur en anderen mensen en dieren in het gebied. Gebruik je gezonde verstand en plaats bijvoorbeeld geen paard midden in een veld met bloemen als je hier geen nadrukkelijke toestemming voor hebt van de eigenaar van het gebied / de grond. De natuur is vaak kwetsbaarder dan je denkt en als een paard enkele bloemen vertrapt kan het heel goed zo zijn dat er volgend jaar op die plek niets meer groeit.

Wij zijn groot liefhebbers van al het moois wat de natuur te bieden heeft en bij onze foto’s staat dan ook voorop dat we de natuur respecteren. Toch maken wij regelmatig foto’s waarbij het paard middenin een bloemenveld lijkt te staan. Dit doen we zonder ook maar iets van de natuur te schaden. Wij delen het geheim van de smid.

Zoals je op de linkerfoto hierboven ziet, lijkt het paard middenin de bloemen te staan, echter zie je op de rechterfoto dat het paard gewoon op een breed zandpad tussen de bloemen staat. Door ons lage standpunt komt het pad niet op de foto. Hierdoor krijg je toch de foto die je voor ogen hebt, maar laat je de natuur heel. Een absolute win-win situatie dus!

Is er geen pad tussen de bloemen in waar het paard kan staan of is het pad te smal om er een paard te plaatsen? Dan kun je er ook voor kiezen om als fotograaf voorzichtig op een kale plek of een smal paadje tussen de bloemen te gaan zitten. Het paard plaats je dan niet tussen de bloemen maar achter het veld / de bloemen op een stuk waar de hoeven geen schade aan kunnen richten. Neem je dan weer een laag standpunt aan dan zul je zien dat het paard op de foto alsnog wordt omgeven door prachtige bloemen!

Geheim houden van een locatie

Je zult vast een keer aan een fotograaf hebben gevraagd waar ze hun foto’s hebben gemaakt en dat ze zeiden dat ze dat niet willen delen. Ontzettend balen natuurlijk, want je vond die locatie juist zo mooi! 

Waarom doen sommige fotografen zo geheimzinnig over een locatie? Dat heeft er vaak niets mee te maken dat ze jou geen mooie foto’s gunnen. Maar sommige fotografen steken erg veel tijd in het vinden van fotoshoots locaties en het regelen van toestemming voor het fotograferen in dat gebied. Ook spreken we helaas uit eigen ervaring dat enkele mooie gebieden die bekend zijn geworden onder (paarden)fotografen, op een gegeven moment werden overspoelt met fotosessies. Zelfs als iedereen zich aan de regels houd en toestemming heeft (wat helaas niet altijd het geval is), kan het soms zo druk worden dat een beheerder van het gebied moet besluiten om voortaan geen fotosessies van paarden meer toe te staan. Behoud van de natuur is natuurlijk niet alleen het vertrappen van kwetsbare grond zoals bloemen, maar rust in een gebied is natuurlijk ook belangrijk voor alle (wilde) dieren die hier leven. Neem dit dus zeker mee in jouw beslissing of je wel of niet een locatie met anderen wilt delen.

Mocht je een mooie locatie hebben gevonden voor je fotosessie en besluiten deze wel te willen delen, zorg dan ook dat je alle benodigde informatie deelt zoals wat wel / niet mag in het gebied of stuur de contactgegevens mee van de beheerder, zodat anderen net als jou netjes om toestemming kunnen vragen. Heb je een locatie op het oog waar al veel fotografen komen? Bedenk dan of het, het echt wel waard is om daar dan ook heen te gaan. Allereerst is het natuurlijk veel leuker om met iets unieks te komen, maar houd vooral het behoud van de natuur in je achterhoofd.

Wil je ook graag prachtige paardenfoto’s maken op een mooie locatie? Neem dan deel aan een van onze workshops of fotoreizen, je leert dan niet alleen meer over het fotograferen van paarden maar je komt ook met een mooi resultaat thuis!

Leave a Comment