Welke prijs kan ik vragen voor een fotoshoot?

Ben je op dat punt gekomen dat je gaat nadenken om geld te vragen voor je fotoshoots? Of wellicht bied je al betaalde fotoshoots aan maar twijfel je of je wel het juist bedrag vraagt? In dit Blog helpen we jou op weg bij het bepalen van een prijs!

Waarom een bedrag vragen?

Fotografie is één van de leukste hobby’s die er is, oké.. oké.. wij zijn natuurlijk hartstikke bevooroordeeld. Maar naast dat het een hele leuke hobby is, is het ook een aardig prijzige hobby. Zeker als je het virus flink te pakken hebt, dan neem je soms geen genoegen meer met het minste model camera of objectief en zo breidt je inventaris zich steeds meer uit. 

In het begin fotografeer je waarschijnlijk vooral voor jezelf, je leert je camera kennen en hebt er veel plezier in. Dan komt de dag dat een kennis vraagt of je zijn/haar paard ook eens op de foto wilt zetten, hartstikke leuk natuurlijk! Zo komt van het een het ander en voordat je het weet, fotografeer je steeds meer (paarden) voor anderen. 

Totdat je bij het punt komt dat je erover gaat nadenken, om een klein bedrag voor de fotosessies te vragen. Het kost nu eenmaal best wat tijd en ook de apparatuur is duur. Het is best leuk om er dan iets voor terug te krijgen, zodat je jouw net aangeschafte camera weer terug kunt verdienen en alle tijd en kosten die je erin hebt gestoken om meer over paardenfotografie te leren.

Welk bedrag kan ik vragen?

Je hebt besloten dat je een (kleine) vergoeding wilt vragen voor de fotoshoots die je doet. Het is allereerst belangrijk om te bedenken hoe serieus die vergoeding moet zijn. Zie je een toekomst als professioneel fotograaf voor je, of vind je het gewoon ontzettend leuk om naast je opleiding of werk een zakcentje bij te verdienen of heb je juist geen winstoogmerk en zie je het echt als hobby?

Als je van fotografie je part- of fulltime werk wilt maken dan komen er een heleboel kosten bij kijken. Allereerst is het aan te raden dat als je jezelf als fotograaf serieus in de markt wilt zetten, de prijs die je voor je fotosessies gaat vragen ook serieus is. Kijk eens naar wat andere part- of fulltime fotografen vragen. Meestal liggen deze bedragen als snel tussen de 150 en 500 euro voor een particuliere paarden fotosessie. De prijzen voor redactioneel of commercieel werk liggen vaak nog hoger, omdat anderen dan (in)direct geld verdienen met jouw foto’s.

Wil je fotografie er gewoon bij blijven doen als hobby, dan komt de prijs die je voor een fotoshoot vraagt een stuk minder nauw. Een hobby kost eenmaal geld, dus wellicht hoef je niet perse je apparatuur terug te verdienen. Aan de andere kant, als je talent hebt dan mag je daar ook best een bedrag voor vragen. 

Houd er wel rekening mee dat jij fotografie misschien als een hobby ziet, maar zodra je (veel) winst maakt, vindt de Belastingdienst dit niet altijd. Fotografeer je namelijk niet alleen voor familie en vrienden, maar heb je een website, adverteer je ook en boeken anderen regelmatig een fotosessie bij jou. Dan kan het zijn dat je gezien wordt als ondernemer door de belastingdienst.

Welk bedrag je voor je fotosessies kunt vragen is afhankelijk van een aantal factoren en ja, helaas… het vergt ook wat rekenwerk! Maar wees gerust, wij nemen de punten waar je op moet letten bij het bepalen van een prijs met je door.

Stap 1 • Welke kosten maak je?

Tijdens een fotoreportage maak je als fotograaf directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn rechtstreeks verbonden aan de fotoshoot en kun je ook exact zo doorberekenen aan de klant. Denk hierbij aan reiskosten; een kilometerprijs als je met de auto reist of de kosten van het openbaar vervoer. 

Indirecte kosten zijn kosten die je in ieder geval maakt, ongeacht het aantal fotoshoots dat je doet. Denk hierbij aan de aanschaf van je camera, objectieven, geheugenkaarten, computer, software, je website en het volgen van workshops. 

Als je part- of fulltime fotograaf bent of wilt worden, komen daar ook nog kosten bij zoals kantoorbenodigdheden, het maken van reclame, kosten van een zakelijke bankrekening en misschien huur je wel een kantoorruimte of laat je de administratie maar al te graag over aan de boekhouder. Vergeet ook verzekeringen, belastingen, de huur of hypotheeklasten van je huis, je leefkosten zoals boodschappen, kleding, vakantie, uitjes, elektra/gas/water/licht, een auto en de tijd die je besteed aan je werk niet.

Welke kosten je maakt kan erg variëren en het is daarom goed om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je allemaal uitgeeft, wat je hiervan wilt terugverdienen en of je ook winst wilt gaan maken en houd hierbij ook rekening met de inkomstenbelasting.

Stap 2 • Het berekenen van de kosten

Alle apparatuur die je koopt heeft een bepaalde gebruiksduur. Je geeft hiermee aan hoeveel jaar je ergens mee denkt te gaan doen, voordat je het nieuw aan moet schaffen. Sommigen kopen elke twee jaar een nieuwe camera en de ander wacht daar wat langer mee. Wat hierbij natuurlijk vooral van belang is, is de levensduur. Een camera gaat vaak maar een bepaald aantal kliks mee en je zult dus na een aantal jaar een nieuwe aan moeten schaffen. Ook gaat de ontwikkeling van camera’s als een razende, elk jaar komen er nieuwe camera’s op de markt met weer betere en nieuwe functies. Het zou dus kunnen dat je economisch gezien dan eerder een nieuwe camera aan moet schaffen om je werk goed uit te kunnen blijven voeren, zonder dat je oude camera stuk is gegaan.

Niet alles heeft een gebruiksduur, heb je bijvoorbeeld een abonnement op een bewerkingssoftware, dan betaal je vaak een vast bedrag per maand (en dus per jaar) en krijg je ook automatisch alle updates. Hierdoor veroudert je software nooit en heb je geen bepaalde gebruiksduur. Mocht je geen abonnement hebben maar de software eenmalig hebben aangeschaft, dan zul je na een aantal jaar wel weer een nieuwe versie moeten kopen en zit er dus wél een gebruiksduur op je software.

Maak een overzicht van alle (indirecte) kosten die je hebt gemaakt of eventueel van plan bent te maken in de nabije toekomst. Plaats deze informatie in een tabel, zodat je hier een goed overzicht van hebt. 

Als je voor alle benodigdheden een bepaalde gebruiksduur hebt berekend dan kun je makkelijk uitrekenen wat je per jaar aan kosten kwijt bent. Stel je koopt een camera van €1200,- denkt deze over 5 jaar weer te moeten vervangen, dan deel je 1200 : 5 en kom je uit op €240,- per jaar. Deze kosten schrijf je dus per jaar af voor je camera.

Bovenstaand tabel is een voorbeeld van enkele kosten die je als fotograaf hebt, maar deze kosten kunnen dus erg verschillen afhankelijk van of je voor de hobby fotografeert of hier part-time of misschien zelfs wel fulltime mee aan de slag wilt.

Stap 3 • Hoeveel winst wil je maken?

Wil je winst gaan maken, dan zul je moeten berekenen hoeveel winst je wilt gaan maken. Naast alle uitgaven die je hebt berekend, heb je natuurlijk ook nog persoonlijke uitgaven zoals je boodschappen, kleding, vakanties etc. Daarnaast wil je wellicht ook geld sparen voor later en vergeet ook de inkomstenbelasting niet! Dit zijn allemaal elementen waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van je winst, zeker als je als fulltime fotograaf aan de slag wilt. 

Het is belangrijk om realistisch te blijven bij het bepalen van de winst. Je kunt niet zomaar een aantal dingen bedenken waar je graag geld aan uit zou willen geven en de winst zo omhoog gooien dat je, jezelf de markt uit prijst. Houd rekening met de vraag en aanbod, je bent niet de enigste die paarden fotografeert. Helaas heb je dus niet de luxe om meer voor je product of dienst te vragen omdat je een van de weinige bent in de branche, tenzij je iets unieks te bieden hebt of heel goed bent in wat je doet. In Stap 8 komen we hierop terug.

Te weinig vragen is ook niet verstandig. Goedkoop is vaak duurkoop en dat beseffen klanten tot op een zeker hoogte ook. Vraag je te weinig dan kan het zo overkomen dat jij zelf vind dat je product niet meer waard is en als jij dat al vindt, waarom zou een klant daar dan geld aan uit willen geven? Veel fotografen die te weinig vragen voor een fotosessies krijgen om deze reden daarom ook geen klanten.

Daarnaast haal je door te weinig te vragen ook de marktwaarde van een product of dienst omlaag. Het is begrijpelijk dat als jij voor de hobby fotografeert je minder voor een fotoshoot vraagt dan een professioneel fotograaf, maar het is dan belangrijk om duidelijk te communiceren dat je dit voor de hobby doet en dat daarom je prijs lager ligt, zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten.

Stap 4 • Uren berekenen

Nu je hebt uitgerekend hoeveel kosten je maakt en bedacht hebt hoeveel winst je wilt gaan maken, is het belangrijk om te berekenen hoeveel uren je in je onderneming steekt. Denk hierbij niet alleen aan het aantal uur dat je daadwerkelijk fotografeert. Maar juist ook aan de uren die je steekt in het werven van nieuwe klanten, het volgen van workshops, het maken van portfolio materiaal etc. Maak een overzicht van alle uren die jij per week besteed aan je onderneming / hobby.

In bovenstaande tabel zijn we er vanuit gegaan dat iemand naast zijn/haar baan enkele uren per week aan zijn/haar fotografie bedrijf werkt. In een jaar zitten 52 weken. Niet al deze weken werk je, stel je hebt in het jaar een maand vrij, vanwege vakanties of feestdagen. Dan zul je uiteindelijk gemiddeld 48 weken van het jaar werken.

Om van het voorbeeld uit te gaan werk je dan dus 48 weken, 14 uur per week aan je onderneming = 672 uur per jaar. Niet al deze uren kun je doorberekenen aan de klant. Realistisch is om er vanuit te gaan dat ongeveer 50% tot 70% van de uren die je werkt, je ook daadwerkelijk betaald krijgt. In dit geval houden we even 50% aan, wat dan komt op 336 uur per jaar welke je kunt doorberekenen.

Stap 5 • Jouw uurtarief bepalen

Als je al je jaarlijkse uitgaven hebt berekend, de winst die je wilt gaat maken hebt bepaald en hebt uitgerekend hoeveel uur je per jaar in je fotografie bedrijf steekt. Kan je jouw uurprijs bepalen. Dit doe je bijvoorbeeld door jouw jaarlijkse kosten, de belastingen en de winst die je wilt maken bij elkaar op te tellen en vervolgens te delen door het aantal uren die je kunt doorberekenen aan de klant en voila je hebt een uurprijs (excl. 21% BTW).

Stap 6 • Een vaste prijs voor een fotoshoot

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met een uurtarief te werken, maar veel klanten, zeker particulieren stellen het op prijs om van te voren een vaste prijs af te spreken. Hierdoor is het slim om een vaste prijs voor je fotoshoot te berekenen.

Maak een tabel met alle werkzaamheden die jij hebt rondom één fotosessie. Maak een schatting van hoeveel uur je hiermee denkt bezig te zijn. Het kan erg verschillen per fotosessie, de ene keer fotografeer je een uurtje en is de fotosessie bij je om de hoek en heb je dus ook weinig reistijd. De andere keer moet je misschien wel naar de andere kant van het land en ben je 5 uur aan het fotograferen. Het is dus goed om een gemiddelde uit te rekenen.

Nu je hebt berekend hoeveel uur je gemiddeld aan een fotosessie besteed, kun je dit aantal uur vermenigvuldigen met het uurtarief dat je hebt berekend. Het bedrag waar je vervolgens op uitkomt kun je hanteren als prijs voor jouw fotosessies. Vergeet echter niet dat dit nog de prijs is excl. BTW, als dit het tarief is dat je aan particulieren wilt doorberekenen dan dien je hier nog de 21% BTW bij op te tellen. Als je eenmaal het totaal bedrag hebt berekend is het aan te raden om dit bedrag af te ronden naar een rond getal.

Stap 7 • Verschillende pakketten aanbieden

Veel fotografen kiezen ervoor om hun klanten verschillende pakketten aan te bieden. Zo hebben klanten verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een pakket maken waarbij je alleen maar portret- en standfoto’s van een paard maakt en een pakket waar men de fotosessie helemaal naar eigen wens kan invullen. Het pakket van de portret- en standfoto’s is dan natuurlijk goedkoper, omdat je dan minder lang aan het fotograferen bent dan bij een pakket waar je ook nog vrije bewegingsfoto’s en rijfoto’s etc. maakt.

Ook kun je er voor kiezen om bij een fotosessie bepaalde producten aan te bieden. Het is natuurlijk wel zo fijn als men al enkele foto’s ontvangt bij een fotoshoot. Maar je kunt er ook voor kiezen om een mooie foto afdruk of een fotoalbum bij te voegen in het pakket. Bereken hiervan dan ook de prijs door in het pakket wat je aanbiedt, maar maak het natuurlijk wel aantrekkelijk voor de klant om dan voor dat pakket te kiezen door korting te geven ten opzichte van als ze de fotoshoot en het product apart kopen. En bereken hier dan niet alleen de werkelijke kosten van de fotoafdruk en een fotoalbum, vergeet ook zeker niet de uren die je dan steekt in het nabewerken van de foto’s en het maken van het album.

Verder is het ook aan te raden om niet teveel weg te geven in een pakket. Sommige fotografen geven wel tientallen foto’s op hoge resolutie bij een fotoshoot en rekenen de uren die ze dan steken in het bewerken van de foto’s niet door. Je bent dan dus uren aan het werk voor helemaal niks! Vergeet dus ook niet om deze uren door te berekenen aan de klant. Houd er echter ook rekening mee, dat als jij 30 foto’s toevoegd aan je pakket en je 7,5 uur bezig bent met het optimaliseren van de foto’s (gemiddeld 15 minuten per foto), je pakketprijs dan ook heel wat hoger ligt. Je kunt er vaak beter voor kiezen om maar een klein aantal foto’s bij een fotoshoot pakket te leveren en je klanten de optie geven om nog meer foto’s los te laten bestellen. Zo houd je de startprijs van je fotosessie pakket wat lager, wat vaak aantrekkelijker is voor de klant.

Stap 8 • De prijs van ervaring en kwaliteit

Veel fotografen kiezen ervoor om te kijken wat andere fotografen rekenen en stellen ook hier hun prijs op af. Op zich is hier niks mis mee en kan het zeker geen kwaad om eens te kijken wat jouw concullega’s rekenen voor een fotoshoot, maar toch is het soms lastig vergelijken. Misschien fotografeer jij al veel langer, bied je een betere kwaliteit aan en heb je meer kennis over je onderwerp of fotografeert de ander voor de hobby en wil jij parttime of fulltime aan de slag.

Het is ook belangrijk om jouw talent mee te berekenen in de prijs van jouw fotosessies. Kijk maar eens naar een kunstschilder. Piet Mondriaan is wellicht evenveel kwijt aan zijn materiaal als de kunstschilder bij jou om de hoek, toch zullen de prijzen van het werk enorm verschillen! Naamsbekendheid, ervaring en kwaliteit spelen ook allemaal een rol in het bepalen van de prijs.

Stap 9 • Foto gebruik

Verder noemde we het al eerder in dit blog, dat je prijs ook afhankelijk zal moeten zijn van het doel waar de foto’s uiteindelijk voor worden gebruikt. Particulieren willen in vrijwel alle gevallen enkele mooie foto’s van hun paard voor als afdruk boven de bank of om te delen op Social media. Maar als je benaderd wordt door een bedrijf of magazine dan willen zij jouw foto’s gebruiken om daar (in)direct geld mee te verdienen.

Kijk maar eens naar een coverfoto voorop een magazine. Als jij in de supermarkt kijkt naar alle magazines die daar liggen, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel keus! Het is dan jouw foto op de cover die ervoor moet zorgen dat de aandacht naar het magazine wordt getrokken en dat men uiteindelijk die editie koopt. Hetzelfde geldt natuurlijk bij verkoopfoto’s van een paard, de eigenaar kan heel simpel wat foto’s maken met zijn/haar telefoon en een advertentie op internet plaatsen. Maar als jij nu zorgt voor enkele prachtige verkoopfoto’s van dat paard, dan springt die advertentie er ineens uit tussen al die andere advertenties en kan het heel goed zijn dat de verkoop zomaar ineens een stuk beter gaat.

Op deze wijze verdienen anderen dan indirect aan jouw foto’s en mag je dus ook een hoger bedrag hiervoor vragen. Dit geldt zowel voor losse foto verkoop (stock foto’s) als wanneer je door een bedrijf of magazine wordt ingehuurd om de foto’s te maken.

Tot slot

Prijsbepaling blijft een lastig iets! Maar als jij een nette uurprijs hebt berekend dan helpt dat voor jezelf al enorm om een beter beeld te krijgen wat je moet vragen voor een fotosessie. Heel veel succes! 

Wil je eerst meer leren over paardenfotografie voordat je betaalde fotoshoots wilt aanbieden? Start met een online cursus of volg een workshop om echt goed van start te gaan met jouw nieuwe business of hobby.

Leave a Comment