Fotoreis Berghof Rod, Duitsland 2015

De fotografiereis naar Berghof Rod, Duitsland in 2015 was een groot succes! Lees in dit blog onze belevenissen tijdens deze paardenfotoreis.

Woensdag 6 mei

Het is zover, de fotoreis naar Berghof Rod, Duitsland! De deelnemers kwamen aan en na het aanwijzen van hun appartementen was het tijd voor een kennismaking. Het was erg leuk om de achtergronden, ervaringen en verhalen van de deelnemers te horen. Geïnteresseerd luisterde iedereen naar elkaar en er kwamen al snel een aantal gedeelde interesses naar boven. Dit leverde leuke gesprekken op!

Ook bespraken we wat de deelnemers graag willen leren tijdens de reis zodat we daar extra aandacht aan kunnen besteden. Hieruit kwam vooral black fotografie naar voren en laten we daar nu net donderdag mee aan de slag gaan! We begonnen daarom alvast met een kort stuk theorie ter voorbereiding van deze shoot.

Donderdag 7 mei

Donderdag was het tijd voor de eerste fotoshoot; Black fotografie! Er stond een prachtige Pura Raza Española voor onze lens. Hij stond vrolijk met zijn oren naar voren en bleef zo keurig staan dat we in overleg met de eigenaar hem zelfs helemaal los hebben kunnen laten staan voor de foto’s. Daarna was Singaro de Aegidienberger hengst (Paso Peruano x IJslander) aan de beurt, met zijn volle bos manen en schattige hoofd stal hij echt de show! Ook mocht Zohra, een Paso Peruano vos merrie, zich nog even tonen voor de camera.

Toen was het tijd om Somero de Aegidienberger ruin te fotograferen in de weide. Hij kan namelijk vrijheidsdressuur en dat levert altijd spectaculaire plaatjes op! Met de bloeiende paardenbloemen en de bloesemboom op de achtergrond, zorgde dat voor een sprookjesachtige sfeer!

Een deelnemer had haar privéles op Somero, de Aegidienberger die we zojuist hadden gefotografeerd. Zij mocht genieten van een tölt en ook dressuur oefeningen zoals een passage en piaffe. Erg leuk om dat tijdens een les eens te kunnen doen. Andere deelnemers namen gelijk de kans om hierbij te oefenen met het maken van rijfoto’s.

’s middags kregen we een leuke kans voor een extra fotoshoot in de jonge hengstenweide, er werd namelijk een nieuwe hengst geïntroduceerd in de kudde en dat levert leuke actiefoto’s op!

Na het avondeten was het tijd voor de zonsondergang shoot die op de planning stond in de merrie weide. Het avondlicht leverde magische foto’s op! Na deze geslaagde dag vol foto’s is het weer tijd om uit te kijken naar de volgende dagen en naar nog meer fotoplezier!

Vrijdag 8 mei

De dag begint met de IJslander buitenrit. Een heerlijke rit door de bossen, genietend van de natuur en hier en daar een leuk galopje! Door de storm een aantal dagen voor onze aankomst waren er een aantal bomen omgewaaid in het bos, waardoor we soms ons eigen pad moesten creëren! Dat maakte de buitenrit extra avontuurlijk en de IJslanders deden geweldig hun best!

Na deze buitenrit was er even de tijd om bij te komen van alle indrukken en om de foto’s van gisteren alvast te bekijken op de laptops. ‘s middags vertrokken we om de Paso Peruanos te fotograferen. De fokker liet ons allerlei speciaal Peruaans tuig zien, ontzettend interessant! Ook vertelde hij van alles over het ontstaan van het ras. Daarna was het tijd om de paarden te fotograferen. Tot onze vreugde komen wij erachter dat er een schattig veulentje in de weide staat, een leuke verrassing! Het veulentje wordt jolig van alle aandacht en begint een rondje te rennen, enthousiast fotografeert iedereen erop los. Hier en daar geven we de deelnemers nog wat uitleg.

Daarna mogen we in een weide verderop twee Paso Peruano merries op de foto zetten. Deze weide wordt omlijst met prachtige bloeiende bloesembomen. In combinatie met de paardenbloemen in de weide leverde ook dit prachtige platen op. Als afsluiter wordt een van de Paso Peruano’s opgetuigt in traditioneel tuig en zetten wij deze ook op de foto. Wat een bijzonder gezicht is dat!

‘s Avonds was het tijd om met de laptops bij elkaar te gaan zitten en wat gemaakte foto’s te bespreken. We gaven deelnemers hier en daar wat tips en ook een uitgebreide theoretische uitleg.

Zaterdag 9 mei

Op de IJslanderstal waar we deze ochtend gaan fotograferen is er een grote gangenpaarden wedstrijd aan de gang. Eenmaal in positie in het midden van de ovaal cirkel fotografeert iedereen er op los. Ook hier is weer gelegenheid genoeg om te oefenen met het maken van rijfoto’s en het fotograferen van het juiste moment. Dat tölten en telgang is nog eens wat anders dan de “gewone” draf- en galop foto’s! Na een deel van de wedstrijd te hebben gefotografeerd is het tijd voor het maken van mooie portretfoto’s. We hadden geluk, er stond een prachtig veld met koolzaad bloemen in bloei en we konden hier mooi fotograferen. Hiermee lieten we direct de wens van meerdere deelnemers in vervulling gaan. Die gele bloemen zijn natuurlijk ook prachtig!

De eigenaresse van de stal had nog een leuke verrassing voor ons, zo had ze een nieuwe hengst die net drie weken geleden uit IJsland was gekomen, wat een beauty! We maakten mooie portretfoto’s van hem. Toen begonnen de magen toch wel te knorren en was het tijd voor de picknick! Met de wedstrijd op de voorgrond was dit een erg mooie plek om te lunchen. 

Nu gaan we naar de indrukwekkende Schwarzwalder Fuchs fokkerij! Wij herinneren ons nog goed hoe de hengst ons vorig jaar kwam uitdagen tijdens de reis. Luid briesend kwam hij nieuwsgierig naar ons toe met zijn wapperende manen. Dit leverde toen al prachtige platen op, dat zal dit jaar niet anders zijn. Tot onze grote verrassing waren ook hier twee veulens geboren! En wat waren ze schattig (en groot!), na een uitgebreide knuffelsessie was het tijd om de eerste hengst te fotograferen. We begonnen met het maken van wat blackfoto’s om hem vervolgens los in de weide te fotograferen. Daarna was de tweede hengst aan de beurt, met nóg meer manen stal deze echt de show!

Het was weer een heerlijke fotografiedag met prachtige fotomomenten! Terug naar de verblijfslocatie stond ons daar een heerlijke barbecue te wachten, die wij ons goed hebben laten smaken!

Na de barbecue was het tijd om de foto’s die tot dan toe gemaakt waren uitgebreid te bespreken en maakten de deelnemers hun top tien. Deze bespraken we met zijn allen, het was ontzettend leuk om het resultaat van iedereen te zien en wat waren er een boel mooie foto’s gemaakt! Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking! Spannend, wie zou de mooiste top tien hebben gemaakt? Wij trokken ons even terug om te beraden, en wat was het moeilijk! Iedereen had zulke goede foto’s gemaakt, maar er kan er maar eentje de winnaar zijn. De mooiste top tien is gemaakt door Demi van Reeven, ze had enkele foto’s die er echt uitsprongen!

Zondag 10 mei

Alweer de laatste dag van de reis! Vandaag hadden we een onderdeel op de planning staan waar met name één deelnemer enorm naar uitkeek (een echte fan!). We gingen namelijk fotograferen bij een Connemara fokkerij.

Bij de connemara fokkerij aangekomen blijkt ook hier weer een schattig veulentje geboren te zijn. Bij dit veulen houden we iets meer afstand omdat de moeder iets minder gediend is van alle aandacht, maar fotogeniek is het veulen wel! Hierna mocht de hengst laten zien hoe mooi hij kan showen. Al knorrend liep hij door de weide, wat een grappig geluid!

Nadat hij zijn kunsten in de weide had vertoond, mocht hij ook nog even gaan staan voor een portretfoto. Dat begint met een hoofdstel, maar al snel besluiten de eigenaren dat het wel leuk is om hem met enkel een touwtje om zijn hals te laten staan en wat ging dat goed! Nadat iedereen de foto’s heeft kunnen maken was het weer tijd om richting de verblijfplaats te gaan.

Ondertussen bereidde wij nog een laatste verrassing voor. We hadden de deelnemers al zachtjes horen fluisteren dat ze wel heel graag die ontzettende gave friese hengst op de foto wilde zetten die op stal stond. Dat konden we regelen! We begonnen met het maken van blackfoto’s en daarna kon hij ook nog even los in de met bloemen gevulde weide, een prachtig gezicht! Ook portretteerden we als laatste nog een frederiksborger en een leuke rodblakk fjord voor de mooie magnoliaboom.

Daarna was het tijd om weer huiswaarts te keren en kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde reis! We zijn alweer druk bezig om de fotoreis voor volgend jaar hierheen te plannen en kijken er al ontzettend naar uit! Interesse om deel te nemen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze fotoreizen!

Leave a Comment